hart
. HOME

. alles over mijn katten

. Hoe het begon

. Over mij

. Onze katten

. Gallerij

. Memoriam

. Ziektes en Kwalen

. Astma

. Blaasstenen

. Herpesvirus

. Ouderdom

. Extra's

. Perfect Match

. Spelideeën

. Kattenboeken

. Kattendutjes

. Weetjes

. Citaten

. Linken

 

Mijn kater Igor Chaika van Byrranga  heeft het herpesvirus. 2017

Zo je op de foto kan zien heeft  Igor het virus herpes.
Je denkt altijd wanneer je dit soort berichten krijg, hoe kan mijn kat nu dit virus hebben.
Ik heb van de dierenarts begrepen dat dit virus veel voor komt en dat katten hier erg gevoelig voor zijn. Dit virus is een veroorzaker van niesziekten, waardoor de bovenste ademhalingsorgaan worden aangetast.
Hoe het bij Igor begon, dat is  met veel niezen, wat op zich eerst onschuldig lijkt, maar naar mate hij steeds meer en meer begon te niezen zag ik dat er gele dikke slijm uit zijn neusje kwam.
Heb dit een paar dagen aangekeken en uiteraard heb ik steeds zijn neusje schoon gemaakt.
Helaas ging het niezen niet over en heb ik besloten om met Igor naar de dierenarts te gaan. De dierenarts heeft Igor onder narcose gebracht zodat ze in zijn neus kan kijken wat nu precies de oorzaak van al dat niezen kan zijn. Toen ik Igor kwam halen bij de dierenarts vertelde ze mij dat hij het herpes virus heeft. Ze liet mij foto’s zien die van achter op zijn tong zijn gemaakt (zie foto’s)

 

 

En ja dat is zeer goed en duidelijk te zien, de tong zit vol met blaasjes (denk bij een mens aan aften in je mond) Eigenlijk was ik zeer verbaasd, tja je denkt immers altijd dat heeft mijn kat(ten) niet. Omdat ik meerdere katten heb, zijn al mijn katten stuk voor stuk dragers van dit virus.

Ze zijn niet ziek en je ziet niets aan de kat wanneer deze drager van het virus is. Dus zonder het te weten kan je kat dus drager zijn van dit virus. Het kan enig moment vrij plotseling de te kop op steken. Een gezonde kat hoeft in uiting nergens last van te hebben, maar kan het wel uitscheiden en daarmee andere katten in de nabije omgeving besmetten. Het openbaart zich op momenten dat de kat stress heeft en aangezien een kat snel lasy van stress heeft (denk aan een ritje naar de dierenarts dat kan al stressvol zijn), verspreid de kat op deze wijze het virus. De kat kan er overigens oud mee worden wanneer je het herpes virus de kop in drukt.

Wat doe je er tegen? Je kan je kat een vaccin bij de dierenarts laten geven, zodat de kat beschermt is. Dit neemt echter niet weg dat de kat dan nog steeds 100% immuun is. Maar ze zeggen dat de kans beduidend kleiner is. Mijn dierenarts gaf mij de goede raad mee om L-lysine (een aminozuur) te gebruiken om het virus te onderdrukken. Weghalen of genezen kan niet, maar met de L-lysine 500 gr. capsules krijg je de herpes goed onder controle. Uiteraard werkt dit bij de ene kat beter dan bij de andere kat. Gelukkig werkt het bij mijn Igor echt heel goed. Ik geef hem 2x daags een capsule van 500gr. In zijn voeding. Het zijn capsules die je makkelijk kunt openmaken, zodat je de inhoud in zijn voer kan doen.

Tot slot Ik zeg altijd ga nooit zelf aan de slag wanneer je denkt dat je dier iets heeft. Een bezoekje aan de dierenarts kan veel gedoe voorkomen.

 

 


. Dierenartsen

. Dierenartsonline

. Dierenkliniek Westland

. Makker

. Westhage

. Dierenabulance

. Dierenambulance

. Dier Vermist

. Dier Vermist 

Disclaim | Cattery Blue Pogar © 2005. Design & Fotografie