hart
. HOME

. alles over mijn katten

. Hoe het begon

. Over mij

. Onze katten

. Gallerij

. Memoriam

. Ziektes en Kwalen

. Astma

. Blaasstenen

. Herpesvirus

. Ouderdom

. Extra's

. Perfect Match

. Spelideeën

. Kattenboeken

. Kattendutjes

. Weetjes

. Citaten

. Linken

 

Hoesten en benauwdheid kunnen wijzen op astma bij de kat(ten)

Ladoga's Alina Chaika en haar Astmatische Bronchitis (Astma) (overleden 03-04-2020)


November 2007 is Alina bij ons komen wonen. Ze was al snel bevriend met de andere 3 katten genaamd Cathy(deze dame is helaas overleden), Max en Igor.
Rond de feestdagen in het jaar 2007 kreeg Alina wel eens last van een soort van hoest, niets wetend ging ze steeds meer hoesten. Ik ben met haar naar de da gegaan, waar ze naar haar longen hebben geluisterd. De da kon niets vreemds horen aan haar longen. (geen piep enz enz)Ze kreeg pillen mee (een kuur van 14 dagen) Deze pillen kregen Marco en ik bij onze lieve knuffelbeer met heel veel moeite naar binnen gewerkt, deze lieverd veranderde in een tijger, wanneer je met pillen aan komt zetten.

De kuur was daardoor redelijk verstoord geraakt. Ik heb dit doorgesproken met de da en die vertelde dat het niet zo heel veel kwaad kon. Het ging (in mijn beleving) een hele tijd goed met Alina geen hoest meer. Maar jammer genoeg naar een paar maanden begin van de zomer 2008 kwam de hoest weer terug, ze kreeg het er zelfs benauwd bij. Kan zeggen, dat het geen pretje is om je dier zo benauwd te zien. Ik had voor mezelf besloten om long foto’s te laten maken van haar longen zodat er iets gerichts vast gesteld kon worden Zo gezegd zo gedaan.

Al die kleine witte spoortje, die u op de foto ziet, dat is de astma/bronchitis

Long foto's van Alina (2008)

Ze is een hele dag van huis geweest (en het was erg stil in huis zonder Alina). Om +/- 16:30 belde de dierenarts met de mededeling, dat Alina haar longen vol zaten met bronchitis en dat ze een zware vorm van astmatische bronchitis heeft. Ze kreeg een flinke moderin kuur.

Jammer genoeg komen allergische bronchitis (Astma) regelmatig voor bij kat(ten).
Bijna altijd zijn katten met allergische bronchitis normaal actief, eten goed en niet benauwd.
In de meeste gevallen uit het zich door hoestbuien die meestal niet productief (droge hoest) zijn. Soms echter kunnen katten ook een productieve (vochtige, reutelende) hoest hebben. Vaak wordt hoesten bij de kat verward met een haarbal, echter haarballen zitten in de maag en natuurlijk niet in de keel!!! Een haarbal geeft dus nooit hoesten, eventueel wel braken

Wat houdt astma bij een kat nu precies in?
Astma is een andere naam voor chronische bronchitis. Deze bronchitis kan door verschillende oorzaken ontstaan. Meestal is er sprake van een allergische aandoening (d.w.z. een aandoening die ontstaat door overreactie van het eigen afweersysteem op een bepaalde prikkel) van de bronchiën. De verschijnselen treden op als de luchtwegen samentrekken als reactie op de prikkel
(een allergeen of stress).
Daarnaast treedt ook overmatige slijmproductie, zwelling en ontsteking in de luchtwegen op. Dit alles leidt tot een vernauwing van de luchtwegen (dat met name de bronchiën en de kleine vertakkingen van de bronchiën de zgn. bronchioli). Deze vernauwing zorgt ervoor dat de kat niet meer diep adem kan halen en gaat hoesten. De verschijnselen kunnen wisselen van een beetje hoesten tot acute benauwdheid, afhankelijk van de mate van vernauwing van de luchtwegen. De astma aanvallen kunnen gepaard gaan met niezen, overgeven en een bijgeluid met ademen.

Verschijnselen die kunnen optreden bij een kat met astma

- Piepende ademhaling
- Moeite met ademhalen
- Aanhoudend hoesten, soms lijkt het op het overgeven van een haarbal
- Zitten in borstbuik-houding met schouders ingetrokken en nek uitgestrekt richting de grond
- Opgeven van slijm tijdens het hoesten
- Sloomheid
- Met open mond ademen
- Geforceerde ademhaling na inspanning
- Naar lucht happen, nek uitgestrekt

De verschijnselen van astma kunnen erg wisselen per kat, maar ook per tijdstip. Soms treden ze aanvalsgewijs op, soms zijn ze continu aanwezig. Verder zijn de symptomen bij sommige katten seizoensgebonden. Een kat met astma kan op elk moment een acuut astma aanval krijgen.
Als dit gebeurt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact met de dierenarts op te nemen.
Astma kan in principe bij elke kat op elke leeftijd optreden. Ze kunnen niet zeggen waarom katten allergische bronchitis krijgen en waarvoor ze precies allergisch voor zijn, dat is niet bekend. Het komt regelmatig voor bij Oosterse katten.

Wanneer uw kat een aanhoudende hoest heeft, kan uw kat astma hebben. Astma is de meest voorkomende oorzaak van hoest bij katten. Vaak zijn de symptomen relatief mild en heeft de kat er weinig last van, maar astma kan ook een ernstige aanval met ademnood veroorzaken. Hoest kan in sommige gevallen ook door longworm veroorzaakt worden. Dit is zeer eenvoudig te verhelpen met Stronghold®.

 

Hoe weet mijn dierenarts dat mijn kat astma heeft?
Aan de hand van de geschiedenis en de symptomen van de kat, zal de dierenarts astma als waarschijnlijke diagnose stellen. Dit kan dan bevestigd worden door uitgebreider onderzoek, waarbij ook andere oorzaken kunnen worden uitgesloten.
De dierenarts zal uw kat goed lichamelijk onderzoeken waarbij vooral het luisteren naar de longen belangrijk is.

Tussen de aanvallen door kan dit onderzoek echter normaal zijn. Verder is een röntgenfoto van belang omdat hiermee longschade kan worden aangetoond die typisch is voor astma.
Bij een lichte vorm van astma kan de röntgenfoto echter ook normaal zijn.
Verdere diagnostiek kan bestaan uit het verzamelen van slijm uit de luchtwegen of het uitvoeren van een bronchoscopie (dit wordt gedaan door met een buisvormige camera in de luchtwegen te kijken) om te controleren hoe de luchtwegen er van binnen uitzien.

Het nadeel van een bronchoscopie is dat de kat hiervoor onder narcose moet en dat de luchtwegen van een kat zeer smal zijn waardoor het moeilijk is om diep in de longen te komen.

Wat kan mijn dierenarts doen?
Astma is een ziekte die niet genezen kan worden en dus is een levenslange therapie hierbij vaak nodig. Bij katten met milde symptomen, zoals af en toe een milde hoest, wordt geen behandeling ingesteld. Wanneer het een ernstiger vorm van astma betreft is er medicatie nodig. De kat zal medicijnen krijgen om de astma-aanvallen te onderdrukken. Bij zeer ernstige benauwdheid zal de kat in een zuurstofkooi geplaatst worden.
De eerste stap in de therapie bij astma is het verminderen van de ontsteking door het geven van ontstekingsremmers (corticosteroïdentabletten of dexamethasonedrank).
De tweede stap is het geven van een middel om de longen weer open te zetten zodat de ademhaling gemakkelijker wordt (theophyline). In bepaalde gevallen kan er door verminderde afweer een bacteriële infectie ontstaan. Het zal dan nodig zijn om ook antibiotica te geven.

Aerokat Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van astma bij katten is het gebruik van inhalatiebehandeling Aerokat waarbij de medicatie niet via tabletten maar via de inademingslucht van de kat wordt gegeven. Dit gebeurt met een masker op het gezicht van de kat.
Dit vereist wel enige training, maar de meeste katten laten dit wel toe.
De voordelen van deze manier van toediening van medicijnen is dat het medicijn direct in de luchtwegen terecht komt waar het effectiever is, terwijl er een veel kleinere dosis in de rest van het lichaam belandt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van medicijnen die via de mond worden toegediend.
Astma is een ziekte die niet genezen kan worden en met verloop van tijd in ernst toe kan nemen.
De meeste astmatische katten hebben een levenslange begeleiding nodig en een geregelde
(of continue) behandeling.

Ik ga samen met Alina en de dierenarts de nieuwe behandeling starten, dat is de inhalatiebehandeling.Aerokat
Roelie meijering van cattery yefpraisa (zie foto) is zo lief om mij de Aerokat toe te zenden, om te kijken of het mij samen met Alina gaat lukken. Roelie bedankt, dat je mij en Alina deze gelegenheid geeft.

Foto Roelie Meijering met Yevpraksiya

Alina heeft (06-02-2009) erg veel last van haar astma, dat ze om de dag een moderin pil nodig heeft.
De inhalatie van Roelie kan elk moment bij ons binnen komen, zodat ik spoedig kan gaan oefenen en kan gaan afbouwen met de pillen.

Lichaamsgewicht Gemiddelde dagelijkse dosis

     1 tot 5 kg

       5 tot 9 kg

       9 tot 18 kg 

      18 tot 36 kg 

      1 mg

      2 mg

2 tot 4 mg

4 tot 8 mg

Yes, het is allemaal binnen gekomen zie foto's. Vandaag 12-02-2009 staan de kapjes in het water met wat valeriaan druppels.

Nadat ik de kapjes 1 dag en 1 nacht heb laten intrekken in de valeriaan, ben ik aan het oefenen geslagen. Eerst liet ik het kapje aan Alina zien en natuurlijk ruiken. Vervolgens probeerde ik het kapje steeds dichter op haar snuitje te houden, maar dat wilde Alina eerst niet. Na lang denken, dacht ik hoe kan ik haar belonen?? Ik had het gevonden, met tonijn uit blik op waterbasis ben ik haar gaan belonen. Kan zeggen, dat dit heel goed gelukt is. Zie foto's

 

Alina doet het erg goed en vindt het totaal niet erg om 2x daags de puf op haar snoetje te hebben.

Het ziet er misschien zielig uit, maar dat is het totaal niet, ze voelt zich een heel stuk beter, ze speel, rent en doet weer heerlijk stout, ze zit weer lekker in haar vel. (gelukkig)
Soms zijn er dagen bij, dat ze zich wat minder lekker voelt en dat ze nog wel eens moet hoesten, dan geef ik haar een extra puf van de ventolin.
Alina heeft veel last als het vochtig tot zeer vochtig weer is. Het is bij Alina sterk weersafhankelijk.

Wat ik merk, dat als Alina zelf weinig last heeft, ze liever niet wil puffen, ik laat haar dan met rust, maar zodra zij last heeft, dan komt Alina mij halen voor haar puf. Wanneer ik Alina puf, dan doe ik dat meestal 20 tellen, zodat zij rustig kan ademen.
Uiteraard weet ik, dat het juist belangrijk is om ook te puffen wanneer de kat geen last heeft.
Ik kan aan Alina zien wanneer zij last krijgt van haar astma, ze wordt hangerig en krijgt een soort van masker op haar gezicht..

Nu we een paar jaar verder zijn, ben ik in 2011 overgestapt op Seretide 25/250. Alina doet het hier echt super goed op.
Seretide bevat twee geneesmiddelen salmeterol/fluticasonpropionaat  salmeterol is een langwerkende bronchusverwijder. Bronchusverwijders helpen de luchtwegen in de longen om open te blijven. Dit maakt het gemakkelijker om de lucht in en uit te ademen. Het effect houdt ten minste 12 uur aan fluticasonpropionaat is een corticosteroïd, dat de zwelling en irritatie in de longen vermindert.Seretide helpt om het optreden van benauwdheid en kortademigheid te stoppen. Uiteraard helpt het niet wanneer de kat erg benauwd of kortademig is. In dat geval is het handig dat u een extra puf Salbutamol of Ventolin geeft omdat dit een snelwerkende medicatie is.

Kan u vertellen, dat Alina weinig of zelfs geen ventolin of Salbutamol extra nodig heeft, dit was immers wel het geval toen ik haar in 2010 nog alleen een puf van de fluticasonpropionaat gaf. Het was 2x per dag een puf van Flixotide en daarnaast als het tegen zat 2x per dag een puf Ventolin. Nu is het 2x perdag een puf Seretide en wanneer het weer goed is 1x per dag.

Waarom 2x puffen?
Zodat de symptomen bij uw kat goed onder controle worden gebracht. Wanneer dat het geval is, kan u misschien beslissen in samenspraak met de dierenarts om de dosering te verminderen naar 1x per dag. Het is van belang om de instructies van u dierenarts op te volgen.
Bespreek dit eerst met u dierenarts voordat u zomaar iets gaat doen!

Het schoonmaken van uw inhalator
Om te voorkomen dat de inhalator blokkeert, is het belangrijk deze ten minste eenmaal per week schoon te maken.
- verwijder het beschermkapje van het mondstuk
- haal het spuitbusje nooit uit de plastic houder
- maak de binnen- en buitenkant van het mondstuk en de plastic houder schoon met een droog doekje of een droge tissue. Vergeer de Aerokat niet schoon te maken!

Alina is echt een super lieve griet. Ik hoop, dat zij lang in ons midden mag blijven.

Bron:http://www.huisdierenziekenhuis.nl©
stuk uit eigen ervaring.


. Dierenartsen

. Dierenartsonline

. Dierenkliniek Westland

. Makker

. Westhage

. Dierenabulance

. Dierenambulance

. Dier Vermist

. Dier Vermist


 

Disclaim | Cattery Blue Pogar © 2005. Design & Fotografie