hart
. HOME

. alles over mijn katten

. Hoe het begon

. Over mij

. Onze katten

. Gallerij

. Memoriam

. Ziektes en Kwalen

. Astma

. Blaasstenen

. Herpesvirus

. Ouderdom

. Extra's

. Perfect Match

. Spelideeën

. Kattenboeken

. Kattendutjes

. Weetjes

. Citaten

. Linken

 

Blaasstenen bij Ladoga's Alina Chaika (juni 2013)

 


Bij het schoonmaken van de kattenbak, kwam Alina meteen op de bak zitten. Wat me opviel was, dat ze een heel klein plasje deed. Ik dacht nog, dit doet ze zeker om haar geur af te zetten. Op dat
moment ben ik eens goed op Alina gaan letten. Alina deed kleine tot zeer kleine plasjes. Het voelde niet goed, vandaar dat ik de urine van Alina heb opvangen om dit te laten controleren door de dierenarts. Zo gezegd zo gedaan. Voordat ik naar mijn werk ging heb ik de urine bij de dierenarts gebracht om dit te laten onderzoeken.
Rond de klok van 11:00 uur belde de dierenarts, deze vertelde mij dat er veel bloed in de urine aanwezig was en dat het op een fikse blaasontsteking leek. De arts vond het beter dat ik met Alina naar de praktijk toe te kwam,  zodat ze Alina goed kon onderzoeken. Bij het onderzoek van de blaas, vertelde de dierenarts dat de blaaswand hard en dik aanvoelde. Ze gaf Alina een prik en Metacam mee voor één week. Wanneer er na die week geen verbetering in kwam, dan was het raadzaam om een echo van haar blaas te laten maken. Helaas er was totaal geen verbetering en hebben wij van Alina haar blaas een echo laten maken.
Op de echo is goed te zien, dat Alina blaasstenen heeft en daardoor geopereerd moest worden.

Omdat Alina astma heeft heb ik meteen thuis haar puffer met de medicijnen gehaald en naar de
dierenarts gebracht. De dag dat wij Alina naar de dierenarts brachten kon zij niet meteen geopereerd worden, dat werd een dag later uitgevoerd. Aangezien er veel spoedgevallen tussendoor kwamen werd Alina later op de dag geopereerd, daardoor is zij bijna 3 dagen van huis geweest. Regelmatig belde ik naar de dierenarts, met de vraag, hoe het met Alina ging en of het puffen goed verliep. De dame die de telefoon opnam, vertelde mij dat Alina een super lieve poes is en dat ze haar heel makkelijk konden puffen.

Nadat Alina geholpen was, konden we haar de volgende dag, als zij geplast had rond de klok van 15:00 uur halen. De operatie was geslaagd en Alina mocht mee naar huis.
De dierenarts liet mij de blaasstenen zien en vertelde dat de andere helft opgestuurd is om uit te zoeken wat voor soort blaassteen Alina heeft. Alina moet haar leven lang op dieet voer, vandaar dat ze precies willen weten welk soort het is. DIit blijkt calciumoxalaatsteen te zijn.

Er bestaan vier verschillende soorten blaasstenen. Zelf hou ik het bij twee soorten, omdat deze twee het meest voorkomen. De struvietsteen. Struviet is opgebouwd uit de mineralen magnesium, ammonium en fosfaat. Struviet  beter bekend onder de naam blaasgruis.
Een andere, regelmatig voorkomende, blaassteen is de calciumoxalaatsteen. (deze heeft Alina) Andere blaasstenen, zoals cystine en uraat komen minder vaak voor.

Struviet ontstaat wanneer de urine een hoog gehalte aan magnesium en fosfaat bevat en de zuurgraad van de urine (pH) te hoog is. Met juiste voeding kunnen struvietstenen worden opgelost en kan de vorming ervan worden voor-komen. Helaas kan dat niet bij de Calciumoxalaatsteen.

Calciumoxalaat vormt zich wanneer de urine veel calcium en oxalaat bevat. Deze stenen kunnen niet worden opgelost, maar moeten operatief worden verwijderd. Door je kat de juiste voeding te geven, kan je de vorming van nieuwe urinestenen van oxalaat helpen voorkomen. Het wil niet zeggen, dat wanneer je kat op dieet voer zit, dat de blaasstenen niet meer terug komen, sterker nog bij zo’n 30% van de katten komen de blaasstenen terug.
Uiteraard kan de dierenarts je goed adviseren over welk dieetvoer het meest geschikt is voor je kat.
Er zijn verschillende oorzaken van urinekristallen en stenen. Te sterk geconcentreerde urine:
De urine kan te veel urinekristallen bevatten, wanneer de voeding te veel magnesium, fosfaat, calcium of eiwitten bevat. De voeding een te hoge of te lage urine-pH veroorzaakt.
Je huisdier te weinig drinkt en daardoor te weinig urine aanmaakt, die ook nog eens te sterk is geconcentreerd. Dit kan ertoe leiden dat je kat niet vaak of zelfs veel te weinig plast.

De dierenarts vertelde mij dat het bij bepaalde raskatten “regelmatig” voorkomt en dat het zelfs
genetisch bepaald kan zijn.. Dierenartsen

. Dierenartsonline

. Dierenkliniek Westland

. Makker

. Westhage

. Dierenabulance

. Dierenambulance

. Dier Vermist

. Dier Vermist


 

Disclaim | Cattery Blue Pogarr © 2005. Design & Fotografie