hart
. HOME

. alles over mijn katten

. Hoe het begon

. Over mij

. Onze katten

. Gallerij

. Memoriam

. Ziektes en Kwalen

. Astma

. Blaasstenen

. Herpesvirus

. Ouderdom

. Extra's

. Perfect Match

. Spelideeën

. Kattenboeken

. Kattendutjes

. Weetjes

. Citaten

. Linken

Waarom spelen zo belangrijk is voor uw persoonlijkheid op vier poten.

Geschreven door: Gabriele Linke-Grün

Wie niet buiten mag toegeven aan jachtlust en bewegings drang, heeft vervanging daarvoor nodig. Het juiste speeltje, spannende spelletjes met mensen of met soortgenoten en een huis naar kattensmaak houden de kat fit en geven verveling geen kans.

spelen is voor kattenkinderen pure training. Onder leiding en toezicht van mama leren en oefenen ze in het spel alles wat belangrijk is voor hun latere leven: behendigheid, uithoudingsvermogen, kracht, bewegingsmechanismen en de omgang met soortgenoten. Al na drie weken ontdekken de kleintjes hun broers en zusters als trainingspartner. Die krijgen een tik met de poten en worden uitgedaagd om mee te doen. Al snel ontwikkelen zich de eerste kleine stoeipartijen. Weliswaar zijn de lichamelijke vaardigheden en handigheden van de kleintjes nog in ontwikkeling, maar oefening maakt kunst. Met een week of vier worden de spelletjes meer gecoördineerd. Ze dollen met broers en zussen over de grond, er ontstaan wilde achtervolgingen en kleine schijngevechten, de ander wordt van achteren overvallen en er wordt getest wie de sterkste is. Ook het spelen met voorwerpen wordt steeds interessanter. De kleintjes onderzoeken speelgoed met het bekje, doen de bijttest, gooien het hoog op en proberen het te vangen. Rond de zeven weken sleept de kattenmoeder prooi mee en leert de jongen daarmee om te gaan.

Speelpartner soortgenoot
Katten zijn individuele persoonlijkheden die als eenzelvig en kluizenaar te boek staan. Dat kun je echter niet zo stellen.
Integendeel: een kat die eenmaal gehecht is aan zijn baasje, een andere kat of zelfs een ander dier, gaat niet zelden een nauwe relatie met die ander aan. Huiskatten waarderen soortgenoten en er is dan geen sprake van verveling. Een wilde achtervolging over stoelen en tafels, gezamenlijke balspelletjes met bijvoorbeeld een tafeltennisbal, of vriendschappelijke
stoeipartijtjes geven dan nog veel meer plezier. Wees niet bang, want u komt niet opeens op de tweede plaats voor uw kamertijger. U blijft de opperkat en dus nummer één. U wordt niet gedegradeerd tot blikopener. Spelen, knuffelen, aaien met en door de favoriete opperkat is het hoogste streven van elke kat. En jaloers wordt erop toegezien dat de soortgenoot
uiteindelijk niet beter af is. Dieren uit één nest kunnen meestal probleemloos met elkaar overweg, net als dieren die elkaar al kennen. Soms wordt het lastiger als twee vreemde, volwassen katten aan elkaar moeten wennen als ze in aard en temperament niet bij elkaar passen. Er zijn ook eenzelvige dieren die geen soortgenoten in hun nabij heid dulden.

Genieten zonder berouw....

Hoe vaak spelen ?
Neem drie tot viermaal per dag ten minste 15 tot 20 minuten de tijd om intensief te spelen met uw kleine huistijger.

Wanneer spelen ?
Voer vaste speeltijden in, maar nooit vlak na het eten. Respecteer rustperioden.

Houd eens pauze
Accepteer dat uw kat wel eens geen zin heeft om verder te spelen en zich uit de voeten maakt. Katten wijzen elke mogelijke vorm van dwang en druk af. Misschien vindt poes het opeens saai om altijd het zelfde spelletje te spelen. Heeft ze gevoeld dat u zelf niet meer zo vrolijk en betrokken bent en liever rutig op de bank wil liggen?

Welke spelletjes ?
Alles wat met vangen, hollen og handigheid te maken heeft, vinden katten het fijnste. Daarbij worden jachtlust en bewegingsdrang botgevierd.

Wie moet winnen ?
Gun poes het succes, want anders heeft ze al snel geen zin meer in spelen. ze moet de "prooi" vangen en zich daarop kunnen afreageren.

Welk speelgoed ?
Speelgoed ter groote van een muis, dat gemakkelijk getransporteerd en in de lucht gegooid kan worden, is ideaal. Balletjes, een bontmuis, een bosje veren, een kurk of een in elkaar gefrommeld papiertje zorgen altijd voor onbezorgd jachtplezier.

Hoeveel speelgoed ?
Bied niet te veel speeltjes tegelijk aan. Wissel speelgoed af en toe, zodat het boeiend blijft. Leg "oud" speelgoed een nachtje in een gesloten container met gedroogde valeriaan. de geur maakt ook "oud" matriaal onweerstaanbaar.
Geen zin om te spelen, wanneer er een bosje verenaan een kattenhengel bugelt en u op enthousiaste toon praat, wordt zelfs de meest vermoeide poes weer een levendige jager.

Onze katten zijn gek van balletjes, hengeltjes, knuffel diertjes. Ze komen deze steeds terug brengen.
Zo nu en dan hebben we een doos, daar zijn de katten ook gek mee.. Wanneer we wat meer dozen hebben, maakt mijn man een leuk doolhof voor ze, daar kunnen ze uren zoet mee zijn.
Een tunnel van kranten is zeer zeker ook erg leuk!! Denk dat de katten het bij ons heerlijk naar hun zin hebben. Er zijn voldonde verstopplaatsen, geschikte uitkijkposten en ze kunnen her en der lekker klimmen. Ze hebben de beschikking over het dakterras en mogen onder toezicht in de tuin spelen.

Yci vermaakt zich prima


. Dierenartsen

. Dierenartsonline

. Dierenkliniek Westland

. Makker

. Westhage

. Dierenabulance

. Dierenambulance

. Dier Vermist

. Dier Vermist


 

Disclaim | Cattery Blue Pogar © 2005. Design & Fotografie